Photo: Ulf Olsson |
20.4.2015 Nazaré ( Now texts in English in own text page)
Saavuin itse Nazaré:hen 20.4.2015 ja aloitin n. 2 viikon valmistelut veneen saattamiseksi kuntoon tätä legiä varten. Vene oli säilynyt hyvin ja työlista oli taas messevä. Vanha opiskeluaikainen ystäväni Pera oli mukanani viikon valmistelemassa venettä hän purjehtisi kanssani koko tämän legin. Kiitokset hänelle sekä Silcarin veneveistämön porukalle ja Jensille avustamisesta veneen laitossa. Hauskoja työntäyteisiä päiviä jota veistämön tytöt ja hyvä Portugalilainen keittiö lievitti.
TO DO in Nazaré:
III reivi stooraan, sprayhoodin uusinta, Volvon koneeseen lämmönvaihtimen huolto ja vesipumpun stefojen vaihto.
Uusien reivien vaihto stooraan, Spriidarien tarkistus, uudet sokkatapit. Watt & Sea hydrogeneraattorin kytkentä sekä solarpaneelien kytkentä. Akut olivat menneet pilalle hoidon puutteessa ja nyt vaihdettaisiin myös akkujen erottaja. Yhden vuotavan skylightin vaihto uuteen.
Normaalihuollot ja juokseva riki paikoilleen, pohjan maalaus ja uudet sinkit paikoilleen, ym ym.
Rst. hitsauksia olivat extra diesel tankin kiinnikkeet ja Watt & Sea nostoblokin kiinnikepalan teko.
Silcarin telakka Porto Abrigossa auttoi avuliaasti ja teki puu ja lasikuituosia, huolsi koneen, nouti purjeet, akuston ja uudet isommat töijiköydet jne.
Luis Esterlinhan minimercado palveli nälkäisiä asentajia aina aamiaisesta lääkekonjakkipullon hankkimiseen asti. Kati oli käynyt maalaamassa Naneux ambleemin ennen lähtöämme viime syksynä. Minä muuten tein melkein samanlaisen tietsalla tosin, joten ei se tytär ole kauas puusta pudonnut vaikka nyt elääkin uusradikaali - permakulttuuri - intiaaniselämää kaukana Yamana intiaanien kallioilla.
Lähtöseremoniat pidettiin myös Luis:n paikassa.
Läsnä oli 8 kansallisuutta ja viisi venekuntaa.
Chris ja Jens menossa pienellä S/y Epikur veneellään Välimeren perukoille Kreikkaan lämpöön.
Sy Amelien porukka seilaa edestakaisin Bordeauxin ja Portugalin rannikon väliä pienen poikansa kanssa.
Tuore nuori englantilainen venekunta Guernseyltä on harjoittelemassa 32 jalkaisella pitkäkölisellä veneellään purjehduksen saloja ja on nyt häipymässä saarivaltakuntaan töihin varojen hankkimista varten.
Iso englantilaisvene jossa jo parta kasvaa purkaa ja uusii parhaillaan diesel tankkeja Alecin (telakan paikallinen monitoimimies) hitsauksien myötä.
Dodi, saksalais neiti joka rakentaa valtavaa puu / lasikuituvenettään Sy Tongaa jälleen purjehduskuntoon. hän on viettänyt täällä jo useita vuosia. Uskomaton projekti, vaikka veneveistäjä olenkin. Nainen yksin 50 jalkaisen veneen täysremontissa. Vene oli sisältä tyhjennetty 3:a laipiota lukuunottamatta, kansi uusinnassa ja ties mitä muuta. Tässä sopassa riitti juttua moneksi hauskaksi illaksi.
Mukava paikka, myöskin kaupunki (Oo are you going to the North niinkuin Puerto Abrigon väki toteaa kaupunkiin lähtemisestä) on käynnin väärtti, aitoa Portugalilaista tunnelmaa ja mukavia ihmisiä sekä tietysti se hattukauppa!!!
Logbook with related photos
A video of the leg Lagos - Porto Santo - Madeira / Atlantic Ocean
Nazaré - Berlenga - Penishé / 7.5.2015 35 Nm
S - tuuli ja kova swelli joka johtuu viikon kestäneestä S-SW tuulesta. Tämä seutu on otettava todesta swellin suhteen. Täällähän on mitattu maailman korkein aalto 35m, tuossa majakan kupeessa. Rannikolle työntyy syvä kieleke Atlantilta joka aiheuttaa murtuessaan matalikolle nämä kummajaiset.Ajamme koneella koska haluamme viikon odottelun jälkeen lähteä liikkeelle ja Berlengan saarelle jota vanha satamakapteeni Porto Abrigosta oli suositellut. Hän oli piirtänyt ankkurilahdesta kartan servetin kulmaan Luisin kahvilassa, joten "onkaa pannuun" ja menoksi. Filosofi Jensillä nousi tukka pystyyn nähdessään meidän tarkan kartan servetin kulmassa (pedantti ja tarkka saksalaien kapteenimme).
Berlengalla kuitenkin vielä liikaa swelliä ja emme uskaltaudu pienestä satama-aukosta ahtaaseen satamaan. Ajamme koneella vielä n. 7 Nm matkan Penishen satamaan.
Pera ottaa kokin roolin jälleen harteilleen ja tekee gourmet pannun (saattaa sisältää terveellisiä makkara ja papu ainesosia) ja jäämme yöksi veneeseen.
Penishé - Sines / 8.7.2015 /
110 Nm / n. 34 h
Klo 9.00 liikkeelle kohti Sesimbraa, aamiainen syödään matkalla. Olemmehan olleet Penishén satamassa jo aiemmin. S-tuuli ja ajamme edelleen genoalla ja koneella vastaiseen koko päivän. Illalla VHF:stä tulee MOB viesti ja kuittaamme kuulleemme viestin, uusi tapa VHF:llä. Pudonnut merimies on kuitenkin meistä liian kaukana ja lisäohjeita ei VHF:ltä tule. Jatkamme matkaa ja toivomme että kalastaja löytyy. Yö on kostea ja kylmä. Tuuli shiftaa kuitenkin hieman S-SW:iin ja saamme purjeet ylös. Illalla Sesimbran kohdilla päätämme jatkaa matkaa Sinesiin, jonne noin päivän matka till. Lissabonin ja Setubalin lahti näkyy valomerenä pimeässä yössä. Liikenne on myös vilkasta, tähystys tarkkaa!Kaunis ja erittäin kuuma päivä kehkeytyy heti auringon noustua täysin ylös n. klo 9.
Purjehdimme sivuvastaista kohti Sinestä. Ensimmäinen kevään uintikeikka. Hienot isot Atlannin aallot ja tuuli juuri sen verran auki että on mukavaa menoa. Aurinko laskee klo 20.30. Säkkipimeää tulee n. klo 21.15 - 21.30. Saavumme Sineksen satamaan joka on aallonmurtajan takana styyrpuurissa hyvin piilotettuna, etenemme varovasti pimeässä yössä laituriin. Svelli ja virtaus on todella isoa, kaksi miestä saa pidellä urakalla köysistä että saamme veneen töijattua laituriin.
Sines - Arrifana bay
Sunnittelemme purjehdusta Lagosiin ja voisimme pysähtyä Arrifanan luonnonlahdessa jos sää sallii. Muistelimme Nazarén viihtyisää kaupunkia. Luis Esterlinha osti meille hyvästä asiakkuudesta lahjat, hatut tietenkin! Pive ja Kyösti olivat suositelleet meille hattukauppaa jo muutoinkin joten nyt syksyn uutta muotia on päässä. Berlenga oli kaunis mutta vaikeasti lähestyttävä isolla veneellä.
Sines - Arrifana bay - Lagos / 10.5 95 Nm
Lähtö klo 10.55 kohti maailmanlopun majakkaa ja LagostaTänään tuulee kevyesti N-NE, joka sopii meille erinomaisesti.
Tapasimme illalla Englantilaisen miehen ja Uusiseelantilaisen naisen jotka matkasivat isommalla Najadilla Espanjan Galichiaa kohti. Suunnitelmat olivat vielä vähän auki.. pohjoiseen tai välimerelle. Riippuu siitä kummalta kysyy.
Otamme konetta avuksi kun ei tuule.
Ilmanala on nyt selkeästi muuttunut ja kesäsäät alkaneet, haa!
Odottelemme innolla Cabo de Sao Vicenten vaikutusta tuuleen ja lämpötilaan. Saamme kalaa, jota luulemme Makrilliksi mutta joka myöhemmin selviää Bonitoksi eli baby Tunaksi.
Saavumme Arrifanan lahteen illansuusssa auringon laskun aikoihin. klo 20.00. Ankkuroidumme isommalla Brucella ja 3m kettingillä (isommat varusteet pysyvät vielä boxissa). Kapteeni ei pidä lainkaan redille jäämisestä selkä Atlanttia vasten. Kaikki mahdolliset modernit laitteet, elikkä ankkurivahdit päälle ja maamerkit talteen ennen pimeää. Valtavan hieno Pinjan tuoksu tulee koko lahdelle, aivan kuin seireenien parfyymi. Bonito pannulle ja juhla-ateria on valmis. Ateria syödään viimeiseen ruotoon, ompa hyvää, johtuisiko siitä että on omaa pyyntiä!
12.5.2015
Kapteeni saa unta vasta kun alkaa valjeta. Heti auringon paistaessa alkaa 5-6 beaufortin tuuli puhaltaa suoraan idästä, joka vetää ankkurimme nopeasti syvenevään veteen ja olemme irti. Hälytys tulee samalla laitteista, kannelle ja nostamme ankkurin ylös, poistumme saman tien Atlantille aamukahvia nauttimaan. Tapahtuu sama mitä Tulimaan vuoret saavat aikaan ns. Williwaw virtaukset vuoren seinämää alas. Korkea kallio ei suojaakaan vaan kiihdyttää tuulta.
Tuulee kunnolla E-SE ja tuuli kuljettaa meitä vauhdilla Portugalin rannikkoa alaspäin. I-reivi storaan ja genoaa vähän sisään. Ajamme 150 m syväyskäyrää pitkin. Cabo de Sao Vicente näkyy kauas ja on mereltä käsin aivan yhtä majesteettinen kuin maalta, josta olemme sitä niin monasti ihailleet.
tuuli vaihtelee tyynestä 18 knotsin lukemiin ja suunta täydestä myötätuulesta vastaiseen. Saamme jopa kryssiä kärjen ympäri ja puolimatkaa Lagosiin. Nämä maailman suuret kärjet kääntävät tuulia miten tahtovat.
Saavumme illan suussa Lagosin satamaan ja ajamme sisään aivan vanhan tutun linnan kupeesta.
Vene kiinni venttalaituriin ennen siltaa ja kaupungin rantaan syömään kalaa. Kävelemme jopa vanhankaupungin kujille katselemaan elämää. Taas keikuttaa ja huomaamme nyt olevamme vanhoja partoja nuorten joukossa.
13.5.2015
Siirrymme Lagosin pursiseuran komeaan ja rauhalliseen laituriin. Otamme ensimmäisen päivän levon kannalta ja menemme iltapäivästä Portofino nimiseen Italialaisravintolaan syömään pitkän kaavan mukaan kaikki herkut. Alkaen pizzaleivästä (koko Pizza / mies). tämän herkun jälkeen pidämme luovan tauon ja juomme muutaman italialaisen Peroni oluen. Pasta ateria odottaa..
Seuraavana päivänä kapu asentelee jotain ja Pera käy hoitelemassa asuntonsa asioita Praia da Luzissa.
Rantabaarissa tapaamme illalla aivan sattumalta Bändin joka soittaa 80 lukua ja ennen kaikkea Dire Straits musiikkia hienolla rytmillä!
14.5.2015
Seuraavana aamuna laitamme keulatankkeihin vettä joka valuu kumman pitkään. Kapu vielä toteaa että vesilinja on keulassa vihdoin linjassaan, kunnes huomaamme että koko keula on vettä täynnä. Olemme laskeneet yli 100 l vettä keulaosaston purjevarastoon. Tankin manusluukku ei ollut kiinni. Tyhjennys ja purjeiden kuivattelu alkaa...
15.5.2015
Työpäivä, minulla veneen parissa ja asentaja Peran talosta käy paikalla katsastamassa veneen. Saamme kuulla vanhan Ukrainalaisupseerin mielipiteen päivänpolttavista aiheista euroopassa.
Illalla otamme uusinnan MT 80 bändin kanssa ja nyt kysyn voinko kuvata heitä, laitan molempien nettisivulle kuvat kiitokseksi kuvausluvasta.
Hienoa soitantaa, olemme engelsmannin seurassa joka on ostanut veneen Kreikasta ja vie sitä Hollantiin parkkiin. Tänään onkin sitten Rock ´n´Rollia englantilaisten bändien siivittämänä "smoke on the water" tyyliin!!! Tapaamme myös Klaran Pertin ystävän aivan sattumalta paikassa.
Siirrymme taas sillan ulkopuolelle ns. venttalaituriin bunkraamaan viimeiset muonat matkalle. Samaan aikaan Madeiralle on odottelemassa Sy Scarlet, Englantilainen upouusi Beneteau 45 jalkainen vene, miehistöä on kuin kissoja Vilkkilässä vai miten se nyt menikään. Olimme nähneet tämän veneen viime vuonna Nazaré:ssa.
Kisa Madeiralle on valmis! Spinnu kannelle.
Lagos - Porto Santo / 16.5.2015 460 Nm ( 3days 20 hours )
Kaunis ja kuuma päivä, saamme myös kaasun bunkrattua, jota metsästimme kissojen ja koirien kanssa eilisiltana. Ruokaa bunkraamme nyt maltillisemmin, onhan kyseessä vaan 4:n päivän reissu Porto Santoon. Kuivamuonaa on kaapit täynnä ja tämänkesäinen legi on lyhyt 1000 Nm pyrähdys.
Lähtö kohti Porto Santoa hienon auringonlaskun siivittämänä klo 19.20. Otamme iltalähdön että olisimme mahdollisesti perillä päiväsaikaan.
klo 21.30 pimeää. cabo de Sao Vicente kääntää taas tuulen moneen kertaan. laitamme storalle preventterin ja käynnistämme koneen ainoastaan myötis osuudelle auttamaan lätkimisessä. Spinnu valmiina kannella.
Klo 23.45 Sagresin majakka Tvärs
Klo 04.55 Cabo de Sao Vicenten majakka ei näy enää veneen dekan korkeudelle. ( olemme n. 24,1 Nm pohjoisesta tulevan väylän keskivaiheilla.)
Hieno yöpurjehdus, vauhtia saadaan heti kun Cabode Sao Vicente on kunnolla ohitettu. Uskomattoman pitkälle tälläkin niemenkärjellä on vaikutusta tuuleen.
17.5.2015
Klo 06.00 valoisaa, kesä alkaa täälläkin. klo 06.30 nousi aurinko.
Tuuli viriää myötäisenä ja heti purjeiden noston jälkeen huomaamme että se on yllättävän kova. Spinnu sovinnolla sisään ennenkuin se kastuu. Ajamme suoraa strekkiä Porto Santoa kohti, suoraan majakalle, Ilheu de Cima. Ilta tulee mutta tuuli ei laske ollenkaan. Puolen yön maissa sutareissa tuulee 28 knotsia. Joudumme leikkelemään ettei myötätuuli olisi liian epämiellyttävän keikuttava. Sivumyötäisessä vene kulkee hienosti 6,5-7,5 solmua, ylitetään jopa 8 s raja. Vene kulkee hienosti maksimi vauhtia, tällä pienellä miehistöllä ei ruveta urheilemaan ja nostamaan 1. genoaa, joka on
30 % suurempi. Vielä vähemmän spinnun nosto tulee kyseeseen. Yöllä keli kovenee, tai toistaiseksi vasta tuuli. Tuntia ennen auringon nousua joudumme reivaamaan ensin genoan ja heti perään storan. Dirkki pamahtaa poikki (oikeammin sakkeli katkeaa kun purje lepattaa voimakkaasti reivattaessa) ja kun tajuan että dirkki on poikki ja puomi reivatessa heiluu vaarallisen lähellä päitämme, huudan Peralle, joka mastolla että annan koko purjeen tulla alas.
Ajamme autopilotilla ja sidomme purjeen kiinni kansirakenteisiin ja jatkamme pelkällä reivatulla genoalla. Luulen että oli paras ratkaisu pienellä miehistöllä ja meidän ikähyvitykset huomioonottaen!
Paper charts and plottings |
Electronic charts inside |
18.5.2015
Päivällä tuuli yltyy edelleen yli 30 knotsin lukemiin ja aaltoa alkaa muodostua. Tuuli yltyy edelleen ja kuljemme jopa yli 7 solmua pelkällä genoalla. keula painuu välillä aaltoon ja sivukannella virtaa vettä mutta istumalaatikko pysyy täysin kuivana. Ajamme välillä sekä koneella että reivatulla genoalla. klo 11.00 olemme matalikkojen Monte de l´Ampere ja Banco Coral Patch välissä emmekä huomaa merkittävää aallon kasvua, hyvä! Etäisyys matalikoihin on kuitenkin yli 30 Nm.
Klo 21.30 yritämme saada VHF:llä säätietoon tarkennusta: Wind 28 - 36 knots, Wave height increasing. Ei vastausta.
Sää kovenee edelleen, tuulee tasaisesti yli 35 knots ja puuskissa yli 40 knots
Navtex herää yllättäin henkiin monen päivän jälkeen ja lähettää nyt säätiedotuksen N-NW 4-5 beafort increasing to 5-6 beaufort, waves 2-3 m and increasing. (Cencomar Madeira Navtex asema on ollut korjauksessa ja ilmoitus siitä on kyllä tullut, nyt toimii!) Sää on kuitenkin paljon ilmoitettua kovempi, minkä Porto Santon satamakapteeni myöhemmin vahvistaa, täällä on yleisesti tunnettua että lukemat annetaan usein liian peniksi, mutta ei hätää kun tuuli ei yltynyt myrskylukemiin. Voipi olla että huipusta murtuva aalto johtuu Corringen selänteestä, joka on juuri Lounaaseen Cabo de Sao Vicentestä.
19.5.2015
Wind 28-36 knots, Atlantti on kuoppainen ja murtuvat aallot läjähtävät perään. olemme sillä rajoilla että voimme ajaa myötätuuleen, aalto on myös perästä tosin hieman enemmän sivusta North:in puolelta. En kuitenkaan vielä halua kääntää venettä vastatuuleen ja kohti Azoreita, ei keli ole vielä läheskään sellainen.
Yöstä tulee rankka kun menetämme autopilotin yhden allon kaaduttua takakannelle ja istumalaatikkoon. Autopilotin kiinnike vääntyi rusetille ja irtosi ruuveineen pinnasta. Otamme 1,5 t vahtivuorot ja ajamme loppuyön näin.
Pistetään vielä vähän dramatiikkaa peliin. Kun ajamme koneella sekä genoalla yön tunnit, yht´äkkiä koneen pakokaasun merkkivalo syttyy ja hälytys soi.
Luulemme ensin että kovasta vauhdista johtuen ilmakuplia menee veden sisäänottoon. Puramme kerran vesipumpun, siivet ovat ehjät ja tukoksia ei löydy. Kaikki kasaan ja kone käyntiin 1/2 tunnin kuluttua häly soi taas. Nyt Pera ajattelemaan ja tutkimme vuorotelle uudelleen kaikki mahdollisuudet.
Kun koneeseen tehtiin vesipumpun stefojen ja impellerin vaihto asentaja huomautti että vesipumpun kansi oli kulunut liikaa. Hän kertoi vinkin miten sitä voitaisiin vielä käyttää jos ongelmia ilmaantuu, yksinkertaisesti käännetään ympäri. Pera selittämään epäilevälle kapulle, että se voi olla näin pienestä kiinni. Tuumasta toimeen ja hiontavehkeet käyttöön, että maali saadaan pronssista pois. Tämähän olisi ihan yksinkertainen toimenpide laiturissa mutta 6 - 7 beaufortin myräkällä keskellä Atlanttia se on haasteellinen tehtävä ettei ne 3 pulttia häviä ym. Kapu ajelee ja Pera asentaa tuskaisissa asennoissa sisällä. Kun kaikki on tehty kone käy hyvin. Jatketaan matkaa kuitenkin purjeilla varmuuden vuoksi.
20.5.20015
Aamuyöstä keli alkaa hieman rauhoittua ja aallot muodostuvat pitkiksi eivätkä murru niin helposti. Mitä nyt aamupesut kun työntää pään esiin sisäänmenoluukusta. Aamulla Cencomar Madeira ilmoittaa jälleen toimivansa ja lähettää säätiedot Navtexilla. Aallot nyt pitkiä laaksoja ja kukkuloita 4-6m, vene kulkee hyvin pelkällä genoalla. Tuuli ei kuitenkaan osoita tyyntymisen merkkejä 25- 35 knots ja vihaisia puuskia huomattavasti yli 40 knotsia.
Saavumme tuuliseen Porto Santon satamaan klo 15.30
Satamakaverit ovat vastassa ja erittäin avuliaita.
Scarlet on satamassa ja ajanut meidän ohi jossain ehkä Atlantin matalikkojen kierto toiselta puolen? Saapui kuulema 11-12 maissa satamaan. Kapteeni joutuu nyt syömään hatullisen... No vene on 45 jalkainen upouusi racer/cruiseri. Annetaan olla.
Emme ole vielä saaneet venettä kunnolla kiinni kun naapurivene Clary jo pyytää kylmälle oluelle. Olivat svenskit aistineet satamassa että merellä tuuli hiukkasen.
English;
In the early morning hours the weather eases a bit and the waves start to form more like normal ocean waves long vale and mountain format. In the morning Cencomar Madeira sends an announcement that they are working again. We get the weather forecasts normally again. The wind is not so much less. About 20 - 25 knots and in gusts little over 40 knots. We arrive to a windy harbor of Porto Santo. The marineros are very helpful and help us to tie up the boat to the pontoon.
Scarlet is at the port already, they have managed to sail ahead of us sometimes during the night. The captain has to... anyway the boat is a brand new Beneteau cruiser/racer of 45 foot. They came between 11.00 - 12.00.
We are not tied yet when a nice voice comes from the Swedish yacht. Would you like to have a cold beer! They had anticipated that hard wind was on the sea between Portugal and Porto Santo.
21.5.2015 Porto Santo
Satama on vallattu scandinaaveilla, 3 ruotsalaisvenettä ja me suomalaisena venekuntana. Suihkussa oli merijalat!
Aamulla veneen siivousta ja tietysti maukkaat salamivoileivät ja vahvaa kahvia.
Summa summarum Lagos - Porto Santo välistä
Jälkikäteen mietittynä olisi ollut parempi leikata vielä enemmän South:iin niin olisimme olleet kauempana Atlantin harjanteesta joka lähtee Cabo de Sao Vicentestä Lounaaseen. Alkaen Corringen matalasta joka jatkuu Mont de L´Amperen ja Banco Coral Patchin vedenalaisina huippuina. Allokko oli terävää juuri niin kauan kuin olimme harjanteen vaikutuksen alaisena. Banco de Seinen kiersimme etelän puolelta. Tämän jälkeen aallot alkoivat tasoittua.
Gorringe bank North Atlantic
http://www1.uni-hamburg.de/OASIS/Pages/publications/Seamount%20Report.pdf
Naapuriveneen ranskalaiskapu ihmetteli hydrogeneraattoriamme ja sitä miksei minulla ole tuuliperäsintä. Hän sanoi etta Las Palmasissa Gran Canarialla on hyvä kauppa joka myy paljon käytettyä tavaraa, sieltä hänenkin Navik (Plastimon tuuliperäsin) on kotoisin. Hän oli myös matkalla Cabo Verdelle ja siitä edelleen Brasiliaan niinkuin S/y Clarykin, Pian ja Ulfin Laurinkosteri.
Ulfin ja Pian kanssa olemme jo keskustelleet mahdollista yhteistä Atlantin ylitystä ja purjehdusta yhdessä Brasilian rannikkoa alaspäin. Olisi turvaa ja apua rannoilla jos hankaluuksia ilmenee.
Sy Claryn blogi:http://syclary.blogspot.se/ jossa Pia ja Ulf kertoilee Claryn purjehduksista Pohjoisella Jäämerellä.
Aina vaan tuulee.. satamassakin niin penteleesti 27 - 30 knotsia. Purjeet on nyt stuuvattu keulaan joka oli kuivunut laskettuamme sinne vahingossa vettä.
Saaren itäkolkka on kuivan ja kivisen näköinen korkea kallio, mutta saaren etelärannan kaupungissa voimme todella aistia Kolumbuksen kävelevän rinteen puutarhassa siemailemassa sokeriruosta valmistettua rommiannostaan. Hänenhän oli tarkoitus lastata täältä sokeriruokoa mantereelle vietäväksi. Hän myös käsittääkseni avioitui Porto Santosta olevan naisen kanssa. Talo oli entisöity hienoksi ja toimi tätä nykyä museona.
Täällä on myös hienot hiekkarannat auringon palvojille. Swelli tosin sekoitaa hiekkaa joka varmasti haittaa snorklailua. Porto Santon historiaa: http://www.visitportosanto.pt/en-gb/porto-santo/history
Porto Santo |
Porto Santo - Madeira, Quinta do Lorde / 25.5.2015 35 Nm
Saarella vietettyjen mukavien päivien jälkeen sovimme että purjehdimme S/y Claryn kanssa samaa matkaa Madeiralle. Me saimme paikan ainoastaan Quinta do Lorden satamasta aivan saaren kaakkoiskulmasta. S/y Clary purjehti suoraan Funchaliin.Quinta do Lorde oli suhteellisen uusi komplexi usean hotellin ja talojen sekä sataman muodostama kokonaisuus. (Purjehduksen hienoimmat saniteettitilat) Viihdyimme huonosti paikalla koska ihmiset puuttuivat ja juuri ihmiset useasti tekevät sataman. Nostamme lyhyen tutustumiskierroksen jälkeen purjeet ja ajamme Funchalin satamaan
Quinta do Lorde - Funchal / 26.5.2015 15 Nm
Tuuli on vähäistä ja täysin vastaista joten ajamme koneella koska haluamme päästä Funchalin vilkkaaseen satamaan. Edessä n.3:n tunnin purjehdus. Rannikko on kokonaan rakennettu kun lähestymme Funchlia. Ei mikään idyllinen pikkukylä jossa kasvaa Madeiran kuuluja banaaneja. Meillä olisi ollut Macheté varattuna viidakkoretkeä varten. Taitaa tulla kaupunki kävely.Klo 18.20 kiinnitymme mooring lineihin perä laituriin, koska huomiseksi on luvattu kovempaa tuulta nokasta.
Harbor terrace |
Vietämme myös ikimuistoisia hetkiä Pian Ulfin ja Jannen kanssa, kaikki kolme olleet samoissa veneissä ja myös Barenzin merellä tapaamassa kuuluisaa satamakapteeni Larizzaa!
Kolmikko on kotoisin Ruotsin rautakaupungista Kiirunasta, jossa myös lisää näitä sankaripurjehtijoita jotka uskaltautuvat Pohjoiselle Jäämerelle Albin Vegalla! Sanoisko märkää ja kylmää kyytiä, mitä nyt Larizza lohdutti
"who´s the captain here"
Funchal |
Madeira, Funchal - La Palma / 31.5.2015 245 Nm
Lähtö Funchalista La Palmalle klo 9.30. Bensalaiturista hankimme 55l dieseliä.Klo 10.00 satamasta ulos.
Suunta on 190 astetta suoraan La palman itäkärjen majakalle. Plattis kuitenkin lätkyttää liikaa joten leikkaamme suuntaan 165 / 175 .
Plottailemme uskollisesti paperikartalle 4 -5 tunnin välein. tuulee tasaisesti n. 20 knobaa. toisena yönä tuulee 13 - 18 knobaa. Ensimmäisenä yönä reivasinmme stooraa ja hieman genoaa. Kuljimme 6 - 7,5 solmua. Päivän puhdetyönä putsasimme ja öljysimme viimeisenkin spinnuvinssin.
Delfiinejä leikkii aamupäivällä veneemme ympärillä ja yöllä yksi laivahavainto paapuurissa. Juuri ennen satamaan tuloa genoan nostin menee solmuun ylhäällä itsensä ympäri otamme sen sisään ja tutkimme satamassa.
2.6.2015 saavumme Santa Cruz de La Palmaan. Satamassa tuulee niin ettei meinaa pystyssä pysyä, vene on kiinni usealla springillä niinkuin muutkin sataman veneet. Satamakapulta saamme kuulla että täällä tuulee aina kovaa alkukesästä. Marssimme suoraan ostamaan Espanjan courtesy lipun jollaista kaapistamme ei vielä löydy. Hienot on taas fasiliteetit ja meriroina kaupastakin löytyy kaikki tarvittava.
Illalla pääsemme vanhankaupungin viihtyisään bodegaan syömään kinkkua ja juustoja. Herkullista, Pera on päässyt taivaaseen, lihamiehelle ilmakuivattua kinkkua, juustoa ja palan painikkeeksi paikallista punaviiniä.
Santa Cruz de La Palma on vanha kaupunki ja tunnettu kauppapaikka Amerikkaan matkaaville aluksille. Sokeriruoko on täälläkin ollut vientitavara aikoinaan. Hyvää paikallista viiniä valmistetaan ja saarelaiset kehuvat paikallisella riistalla. Vuoriston racheillä näitä pääsee maistelemaan. Merirosvojen aikoinaan tuhoamasta la Palman kaupungista on kehittynyt viehättävä kaupunki Caldera de Taburienten rinteille.
Mielyttävää luettavaa saaresta netissä: http://www.penan.net/matkat/palma01.html
Santa Cruz de La Palma - Teneriffe / 4.6.2015 65 Nm
Aamulla oikaisemme genoan fallin ja laitamme takaisin 30cm vaijerin purjeen alapäähän. Nyt toimii tosin painopiste siirtyi takaisin ylös josta sen aikoinaan halusin lähemmäs kantta. You can´t win them all!Lähtö klo 11.00 Sivuvastainen tuuli 18 - 22 knobaa.
Klo 17.00 Gomera havaittu SB Tuuli 22 knobaa sivuvastainen.
Klo 18.00 Teneriffan pohjoiskärki BB, tuuli alkaa yltyä, kuljemme yli 8 solmua.
Klo 20.30 otamme purjeet alas usean broachin jälkeen. matkaa satamaan 5 Nm pääsemme juuri ja juuri satamaan ennen pimeää. Harvinaisen kinkkinen satamaan ajo aivan 700 m korkeitten kallioitten vierestä melkeen pimeässä. Hirvitti kun ei ollut kuin elektroninen kartta toisessa plotterissa. Satamaa ei oltu päivitetty plottereihin. Nämä jopa yli 20 s suihkuvirtaukset normaalin tuulen päälle ovat jokapäiväisiä ilmiöitä täällä saarten välissä. Ne on vaikeasti ennustettavissa koska ne riippuvat täysin tuulen suunnasta ja voimasta.
5.6.2015
Mielenkiintoinen satamapaikka mutta paljon swelliä ja liikennettä. Vuokraamme auton huomiseksi ja käymme katsastamassa 6 satamaa. Haluan olla varma että jätän veneen hyvään paikkaan ja veneellä cruisaten tähän hommaan olisi mennyt 5 päivää. Samalla käymme Teidellä kiipeilemässä. Huh otti vanhaa kapua hengestä korkealla 3.700 m, huono kunto ja parta kasvanut liian pitkäksi. Kaunista on ja yllättävän korkea huippu, hissillä pääsee jotakuinkin 2.700 m korkeuteen ja sitten menee pieniä kiveyksin varustettuja polkuja ja rahastettuja kierroksia.
Los Gigantes - Puerto San Miguel / 9.6.2015 26 Nm
Lähtö kohti Teneriffan eteläkärkeä ja Puerto san Miguelia, jonka olimme valinneet satamapaikaksemme.Matkalla kalastimme 3m pitkän littanan kumisen anakondan. Ei muuta kuin seilit ylös vaikka ei tuule mitään. Pääsemme sentään 2:ta solmua pois rannasta. Pera laittaa maskin päähän ja menee veteen mutta samalla kumikala irtoaa. Ankkuroidumme vanhan Los Christianosin eteen lounaalle mutta lähdemme pian lounaan jälkeen eteenpäin, vene liikkuu hiljaa laivarännille. Liikennettä on paljon. Heitimme ainoastaan Fortressin Alu-ankkurin ilman kettinkiä ja virtaa oli yllättävän paljon.
Illansuussa kierrämme Teneriffan eteläkärjen majakan ja purjehdimme Las Galletasin kylän ohi. Juuri ennen pimeää landaamme Puerto San Miguelin satamaan.
Ilta vaihtui yöksi Amarilla Golfin terassilla, laitamme toki kevyen iltapalan vielä veneessä. Siis gourmet kokkimme Peran (lihansyöjä)(täytyy oikaista kun oli väärinymmärretty "Beefeater gin and tonica" Amarilla terassilla siis) mittapuun mukaan kevyehkö iltapala.
10.6.2015 teemme sataman kanssa sopimuksen ja siirrymme oikealle paikallemme. Jäämme tällä kertaa veneen veteen, katsotaan mitä siitä seuraa. Täällä tuulee paljon ja en myöskään halua että masto heiluttaa venettä maissa pitkään.
11-14.6.2015 huoltelemme veneen kuntoon ja laitamme kaikki auringolta suojaan sisätiloihin.
Vedet tyhjäksi sekä 3 x 20 l dieseltankit pois perästä maston juureen ja kaikki luukut auki ja tekstiilit pesuun ja kuivumaan. Satteliittipuhelimet ja merikortti chipit matkalaukkuun ja kohti eteläistä lentokenttää.
Tot miles of the second leg. 1085 Nm
Tapasimme monia mielenkiintoisia venekuntia ja mukavia ihmisiä, email osoitteita vaihdettiin ja yhteydenpitoa seuraavia seilauslegiä sekä båtskin silmälläpitoa varten.
Ei niin miellyttävänä huomiona on todettava että lämmintä tähän aikaan tulee vasta Lissabonin ja Cabo de Sao Vicenten puolivälissä. Siis silloin siirryttiin shortsi keleille. Vesi tosin oli kylmää vielä Kanarian saarillakin, ainakin kapteenin mittapuun mukaan. Porto Santossa hienoja hiekkarantoja ja siellä oli juuri lämmin jakso, tosin erittäin tuulinen. Muutoinkin Porto Santo oli mielenkiintoisin, vähiten massaturismin pilaama ja karu saari jossa erittäin viehättävä Vila Baleiran kaupunki.
Tämän kylmyyden jälkeen otetaan kyllä vakavasti joko Afrikan rannan tai Kap Verden tutkiminen. Vilkun styyrpuuriin kääntäminen ja poikkeaminen Karibian lämpimillä vesillä on myös mahdollista. Ei käy kieltäminen että Karibian purjehdusvesiä ei hevin voiteta mielyttävän sään ja tasaisesti puhaltavan tuulen takia. Myöskin sukelteluun Karibia soveltuu erinomaisesti. Monihan sinne matkaa ja kausi pakoittaa kuitenkin poistumaan niin ettei pitkästymien pääse vaivaamaan. Saarilta ei löydy "main streetin" lisäksi muuta kuin viidakkoa. Kulttuuria saa hakea kissojen ja koirien kanssa. Steel band soi ja mukavaa oleilua riittää. Pain killer auttaa pänsärkyyn.
Täytyy kuitenkin muistaa että kesä on täällä Kanarian vesillä vasta alussa ja lämpö nousee. Onni meille, joka paikassa oli tilaa ja ei ruuhkaista eikä tuskaisen kuumaa.
Related Photos:
Sy Naneux, Photo Ulf Olsson |
Sy Clary |
The new hat from Nazaré |
Chris and Jens weaving good bye |
Luis Esterlinhas place |
Sy Naneux in the water |
Nazaré beach |
Arrifana sunset |
Anchor light |
Lagos harbor |
Sines |
Sines at night |
Isoa aaltoa |
Sun comes up after storm |
Reefed to the bottom |
Suomen lippu |
Porto Santo rooftops |
Kolumbus House |
The pier in Porto Santo |
Porto Santo gardens |
Quinta do Lorde Madeira |
Sy Clary |
Sy Clary |
Sy Naneux, photo Ulf Olsson |
Sy Naneux reaching, photo Ulf Olsson |
Funchal feeling |
Mountain top vegetation |
Levadas flow |
Water falls |
Clouds hang underneath the mountains |
Fullriggers, photo Pertti |
Old beauty, photo Pertti |
French travellers, Beneteau, Atlantic Navigator and Ovni |
Santa Cruz de La Palma |
Good mooring lines at Santa Cruz de La Palma |
Santa Cruz de La Palma at night |
La Palma |
Los Gigantes, Tenerife |
Los Gigantes harbor |
Boat hire |
Waiting for the customers |
Video of the Atlantic sailing leg Lagos - Porto Santo